Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τα εγκλήματα του κεφαλαίου



Στα βίντεο που ανέβασε η Lifo, παρουσιάζεται η ωμότητα του πολέμου που διεξήγαγε το αμερικανικό κεφάλαιο για να "εκδημοκρατίσει" το Ιράκ -πάντα από την καλή του την καρδιά. Μια ακόμη γωνιά της γης, που "ποτίστηκε" με απεμπλουτισμένο ουράνιο και βόμβες υδραργύρου.

Στη γλώσσα βέβαια των ειλικρινών ανθρώπων, αυτός ο "εκδημοκρατισμός" μεταφράζεται ως πόλεμος για την ενέργεια, η οποία αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου για τους απανταχού ιμπεριαλιστές. Αυτοί γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορείς να είσαι πρώτη δύναμη στον κόσμο -οικονομική και στρατιωτική- ούτε μπορείς να στηρίξεις μια τεράστια παραγωγική μηχανή, δίχως ενέργεια. Κι έτσι, επιδίδονται στο ανελέητο κυνήγι ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου προς το παρόν, καθώς και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών, χωρίς να λογαριάζουν ανθρώπινες ζωές, λαούς, κοινωνίες ολόκληρες ή πολιτισμούς...

Αν είσαι οκ με το να ξέρεις ότι γίνονται αυτά, κρύβεσαι πίσω από το "δεν μπορώ να κάνω κάτι" και "απλά κοιτάς τη δουλειά (ή μήπως άραγε δουλεία) σου", να τον χαίρεσαι τον κόσμο σου. Γιατί όποιος τηρεί ομερτά σ'αυτό το έγκλημα, είναι συνένοχος.

Πότε άραγε θα το πάρεις χαμπάρι -αν δεν το'χεις ήδη καταλάβει- ότι για να υπάρχουν λίγοι πλούσιοι στον κόσμο, πρέπει να υπάρχουν και εκατομμύρια φτωχοί, δυστυχισμένοι. Για να υπάρχει ένα καλοταϊσμένο μέλος της οικονομικής ελίτ του καπιταλισμού, πρέπει να πεθαίνουν χιλιάδες από την πείνα. Για να ζει η Δύση ευήμερα, πρέπει ο υπόλοιπος κόσμος να υποφέρει. Έτσι λειτουργεί τούτο το σύστημα.

Κι αν εμένα που σου τα λέω αυτά, με πεις γραφικό, εσύ είσαι γραφικός επί δέκα. Κι αυτό γιατί παπαγαλίζεις την απάντηση που σου 'μαθε αυτό το σύστημα που κι εσένα τον ίδιο καταπιέζει: "Αυτή είναι η φύση του ανθρώπου και αυτά θα συμβαίνουν για πάντα". Το επιχείρημα δηλαδή, όσων βολεύονται με το να κρατούν την ανθρωπότητα πίσω.

Οι εικόνες στα βίντεο που ακολουθούν είναι σκληρές. Το ίδιο και η πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου